Üdvözöljük a DIETRICH – orvosi jogi ügyvédi irodában. Orvosi jogi és egészségügyi jogi kérdésekre szakosodott ügyvédi iroda vagyunk. Többek között Németország-szerte működő orvosok, kórházak és orvosi ellátó központok tartoznak megbízóink közé.

Egyik fő tevékenységi águnk a (szerződéses) orvosi engedélyezéssel és orvosi rendelők megnyitásával kapcsolatos kérdések. Több idegen nyelvet is beszélő csapatunkkal átfogó tanácsadást tudunk nyújtani azoknak az orvosoknak, akik Németországban szeretnének dolgozni, vagy itt szeretnének letelepedni.

A németországi egészségügyi ellátás az elkövetkező évtizedekben nagy kihívások elé kerül. Ennek oka nem csak abban a tényben keresendő, hogy az emberek egyre magasabb kort élnek meg. Mindenekelőtt az okozza a gondot, hogy egyre kevesebben laknak vidéken és így egyre nagyobb utat kell megtenniük az orvoshoz (lásd a welt-online oldalon megjelent 2009. június 30-i cikket). Míg az agglomerációs térségekben túlkínálat van az orvosok terén, Németország több régiója ellátáshiányban szenved. Ezenkívül a kórházakban is hiányzik a szakképesített utánpótlás. Nemcsak a politikusok tartanak attól, hogy ez a helyzet a jövőben tovább fog romlani.

Mindez szükségessé teszi, hogy egyre több friss diplomás orvosra és Németországban dolgozni kívánó külföldi orvosokra tegyünk szert.

Ha valaki Németországban szeretne orvosként dolgozni, elsőként el kell ismertetni külföldön megszerzett államvizsgáját s szakmai képzéseit. Ez a gyakorlatban sajnos gyakran gondot okoz. Ennek következménye, hogy a külföldi orvosokat olyan feltételek mellett alkalmazzák a kórházakban, melyek nem felelnek meg képzettségüknek. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy kész végzettségű orvosok „gyakornokként” dolgoznak a szokásos fizetés töredék részéért (Spiegelben megjelent újságcikk).

Ugyanilyen gondok merülnek fel, ha önálló rendelőt szeretnének nyitni, vagy orvosként szeretnének elhelyezkedni rendelőkben vagy egészségügyi ellátó központokban. A szakjogi engedélyeztetés mellett (approbáció) ezt a tevékenységet a betegbiztosító pénztáraknak is engedélyezni kell, amennyiben pénztári betegeket kezelnek - ők az átlagos forgalom kb. 86%-át teszik ki.

Ezért mindenképpen ajánlatos, hogy a németországi munkavállalás megkezdése előtt átfogóan tájékozódjanak és Németországban működő ügyvédtől kérjenek tanácsadást. Így jelentősen felgyorsítható és jogilag biztosítható az orvosi szakmai engedélyeztetés.

Várjuk érdeklődését a orvosijog@medizinrechtskanzlei.eu címen.